Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.

ÉRTÉKES HAJDÚ-BIHAR – VÁRMEGYÉNK KINCSEI

Döntő megoldókulcs általános iskolai korosztály

Döntő megoldókulcs középiskolai_korosztály

II. Forduló Megoldókulcs általános iskolai korosztály

II. Forduló Megoldókulcs középiskolai_korosztály

I. Forduló Megoldókulcs általános iskolai korosztály

I. Forduló Megoldókulcs középiskolai_korosztály

A Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata az Agrárminisztérium által támogatott, HUNG-2023 kódjelű, HUNG-2023/10688 azonosító számú pályázatának keretein belül a 2023/2024-es tanévben a vármegyében működő általános iskolák 6-8. osztályos diákjai, valamint a középiskolák 9-12. évfolyamos tanulói részére 3 fordulós, vármegyei szintű vetélkedő szervezésével valósítja meg a „Értékes Hajdú-Bihar – Vármegyénk kincsei” elnevezésű projektjét.

Játssz velünk, amennyiben

  • Hajdú-Bihar vármegye valamely általános iskolájának 6-8. osztályos tanulója, vagy középiskolás diákja vagy, és
  • játékos formában szeretnéd bővíteni ismereteidet a nemzeti értékekről és hungarikumokról, és
  • összeállt a 4 fős diákcsapat, 1 fő pedagógus vezetésével!

A játékban történő részvétel feltétele a kitöltött, aláírt nevezési lap megküldése a rendezveny@hbmo.hu e-mail címre, 2023. november 13. napjáig! (16 év alattiak esetén a törvényes képviselő aláírása is szükséges)!

✓ Ezt követően elektronikus formában eljuttatjuk részetekre az elődöntő feladatsorát.
✓ A visszaküldött feladatlapok kiértékelése után a legjobb eredményt elért csapatok a középdöntőbe jutnak, ahol újabb feladatsort kell megoldaniuk.
✓ A legtöbb pontot elért vármegyei csapatokat az áprilisi debreceni döntőbe várjuk a Vármegyeháza Árpád termébe. Itt dől el, hogy végül ki nyeri meg az egész napos vízi élményt Hajdúszoboszlón az osztálya számára.

Bővebb információkért olvassátok el a Részvételi- és játékszabályzatot / és az adatkezelési tájékoztatót, töltsétek ki a Nevezési lapot, és juttassátok vissza határidőben számunkra!

Részvételi- és játékszabályzat / adatkezelési tájékoztató,
Nevezési lap

Szeretettel várunk a játékra:
a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata és
a Hajdú-Bihar Vármegyei Értéktár BizottságMEGYÉNK KINCSEI

III. Forduló – Döntő - középiskolai feladatlap megoldókulcs

III. Forduló – Döntő – általános iskolai feladatlap megoldókulcs

II. Forduló – középiskolai feladatlap megoldókulcs

II. Forduló – általános iskolai feladatlap megoldókulcs

I. Forduló – Érték-totó megoldás

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat az Agrárminisztérium által támogatott, HUNG-2022 kódjelű, HUNG-2022/9574 azonosító számú pályázatának keretein belül a 2022/2023-as tanévben a megyében működő általános iskolák 6-8. osztályos diákjai, valamint a középiskolák 9-12. évfolyamos tanulói részére 3 fordulós, megyei szintű vetélkedő szervezésével valósítja meg a „Megyénk kincsei” elnevezésű projektjét.

Játssz velünk, amennyiben

  • Hajdú-Bihar megye valamely általános iskolájának 6-8. osztályos tanulója, vagy középiskolás diákja vagy, és
  • érdekel a megyei és nemzeti értékek, valamint a hungarikumok rejtelmes és csodálatos világa, és
  • összeállt a 4 fős diákcsapat, 1 fő pedagógus vezetésével!

✓ Ezt követően elektronikus formában eljuttatjuk részetekre az elődöntő feladatsorát.
✓ A visszaküldött feladatlapok kiértékelése után a legjobb eredményt elért csapatok a középdöntőbe jutnak, ahol újabb feladatsort kell megoldaniuk.
✓ A legtöbb pontot elért megyei csapatokat a tavaszra tervezett debreceni döntőbe várjuk a Megyeháza Árpád termébe. Itt dől el, hogy végül ki nyeri meg az egynapos buszos kirándulást osztálya számára.

A játékban történő részvétel feltétele a kitöltött, aláírt nevezési lap megküldése a rendezveny@hbmo.hu e-mail címre, 2022. november 8. napjáig! (16 év alattiak esetén a törvényes képviselő aláírása is szükséges)!

Bővebb információkért olvassátok el a Részvételi- és játékszabályzatot / és az adatkezelési tájékoztatót, töltsétek ki a Nevezési lapot, és juttassátok vissza határidőben számunkra!

Részvételi- és játékszabályzat / és az adatkezelési tájékoztató,

Nevezési lap

Szeretettel várunk a játékra:
a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és
a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár BizottságIsmered megyénk értékeit? – II. - ÉRTÉK-TOTÓ

Az Agrárminisztérium által meghirdetett, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat HUNG-2021/8453 azonosítószámú, „Ismered megyénk értékeit? - II.” című –pályázatának keretein belül elkészíttette a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárban szereplő értékeket bemutató kisfilmsorozat második részét, melyhez kapcsolódóan egy játékra invitáljuk a Hajdú-Bihar megyében működő középiskolák tanulóit, valamint az általános iskolák felső tagozatos diákjait!

Játssz velünk!

Nézd meg a megyénk értékeit bemutató filmeket, melyeket itt érhetsz el:

Ismered megyénk értékeit? II. Kulturális örökség:

https://www.youtube.com/watch?v=O6FH0KRAfGc

Ismered megyénk értékeit? II. Pásztorhagyományok:

https://www.youtube.com/watch?v=ekTEy7qYvUs

Ismered megyénk értékeit? II. Gasztronómia:

https://www.youtube.com/watch?v=IQCK0nTooB0

Ismered megyénk értékeit? II. Épített környezet:

https://www.youtube.com/watch?v=sttJn5F2qYo

Keress, kutass, olvass a megyei és a települési értéktárak honlapjain!
Töltsd ki helyesen az Érték-totót, melyet itt érhetsz el:

Feladatlap_Ismered_megyénk_értékeit_II_Érték_totó.pdf

Kitöltve, aláírva küldd vissza az Érték-totót a rendezveny@hbmo.hu e-mail címre 2022. május 22-én éjfélig, és vegyél részt a nyereményjáték-sorsoláson!

A játékban történő részvétel feltétele a feladatlapon szereplő adatok hiánytalan kitöltése, valamint az utolsó oldalon a nyilatkozat aláírása (16 év alattiak esetén a törvényes képviselő aláírása is szükséges)!
A játékra vonatkozó, valamint a játékkal összefüggésben történő adatkezelésről szóló szabályzatot itt érheted el:

SZABALYZAT_ADATKEZELÉS_Ismered megyénk értékeit_II.pdf

Szeretettel várunk a játékra:
a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és
a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár BizottságKi mit tud az értékeinkről?

A döntő totójának megoldásai

Értéktár vetélkedő 2018 döntő középiskola totó megoldókulcs
Értéktár vetélkedő 2018 döntő általános iskola totó megoldókulcs

A középdöntő megoldókulcsai

Értéktár vetélkedő 2018 középiskola megoldókulcs
Értéktár vetélkedő 2018 általános iskola megoldókulcs

Felhívás vetélkedőn való részvételre

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat pályázatot nyújtott be az Agrárminisztérium (korábban Földművelésügyi Minisztérium) HUNG-2018 kódjelű pályázat I. támogatási céljára „Ki mit tud az értékeinkről?” címmel. A pályázat célja a magyar kultúra értékeinek megismertetése többkörös, országos döntővel végződő, Kárpát-medencei szintű vetélkedőn keresztül. További célként fogalmazódott meg, hogy a vetélkedőn résztvevő diákok megismerjék a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében, valamint a megyei értéktárban nyilvántartott nemzeti értékeket. A magyar kultúra értékeinek ismerete hozzájárul az ifjúság identitástudatának, hagyományőrzésének erősítéséhez.

A vetélkedőre való felkészülés, valamint a vetélkedőn való részvétel során a diákok egy újfajta tudást szereznek. Ez a tudás kapcsolódik az iskolában tanult tananyagokhoz, valamint új ismeretekhez juttatja a tanulókat.

A vetélkedő két korosztály részvételével zajlik, ezek a következők:

  • általános iskola 5- 8. osztályos, 2003 és 2008 között született tanulói,
  • középfokú iskolák 9-12. osztályos,1998 és 2004 között született tanulói.

A vetélkedőre minden iskola 4 főből álló csapata vagy csapatai jelentkezhetnek. A jelentkezés a megyei önkormányzat honlapjának értéktáras aloldalán (www.hbmo.hu/ertektar) történő regisztrációval kezdődik. A regisztrációra 2018. október 15-28. között van lehetőség. A regisztrációt követően kerül sor az elődöntő feladatainak megküldésére. Az elődöntő feladatlapjainak visszaküldési határideje 2018. december 7. Az elődöntő feladatait sikeresen teljesítő csapatok részére lehetőség nyílik az online felületen történő középdöntős feladatok megoldására 2018. december 21. napjától 2019. január 31. napjáig. A középdöntőből a megyei döntőbe jutott csapatok személyes részvétellel történő „összecsapására” 2019. március hónapjában kerül sor a Megyeháza Árpád termében. A megyei döntőn a tárgyi tudás mellett szükség lesz a diákok kreativitására, ügyességére, valamint megfigyelőképességére is. Célszerű a 4 fős csapatok összeállításánál ezeket is figyelembe venni.

A döntők első három helyezettjei értékes tárgyjutalomban (laptop, kártyafüggetlen mobiltelefon, stb.) részesülnek, de minden résztvevő a tudáson, élményen és tapasztalatokon túl ajándékkal távozik. A megyei döntők első helyezettjei az országos döntőn vesznek részt.

A megyei önkormányzat törekszik arra, hogy a vetélkedő megfelelő média megjelenést kapjon, így az azzal kapcsolatos információk (vetélkedők résztvevői, helyezettjei, stb.) felkerülnek az önkormányzat honlapjára, közösségi oldalára, helyi médiában megjelenő hirdetésekbe.

A beérkezett feladatmegoldások elbírálását egy a kérdéssort összeállító szakmai csapat végzi. A bírálók etnográfus, pedagógus, és egyéb végzettségű, az értéktárak működésében, az értékek ismeretében jártas szakemberek.

A tudásanyag megszerzéséhez hozzájárulnak a mellékelt tájékoztatóban közölt információk, a www.hungarikum.hu, a www.hbmo.hu/ertektar, továbbá a többi megyei értéktár honlapjain található anyagok, valamint a könyvtárakban, levéltárakban, múzeumokban, helytörténeti gyűjteményekben, stb. fellelhető információk.

A fentiekkel kapcsolatos kérdéseiket feltehetik a terrend@hbmo.hu e-mail címen, valamint a 06 52 507506, és a 06 20 9147190 telefonszámok egyikén.

Remélem, hogy személyesen is találkozunk a vetélkedők valamelyikén.

A felkészüléshez, a vetélkedőn való sikeres részvételhez sok sikert kívánok.

Pajna Zoltán
a megyei önkormányzat elnöke