Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.

Magyar Értékek Napja

2015. szeptember 12-én kerül megrendezésre Budapesten a Bazilika előtti téren a Magyar Értékek Napja.

2015. szeptember 12-én kerül megrendezésre Budapesten a Bazilika előtti téren a Magyar Értékek Napja. A második alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényen a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár elemei is helyet kapnak. Megyénk két évvel ezelőtt az első ilyen rendezvényen - az egész napos eső ellenére - nagyon színvonalas megjelenéssel vett részt.

Idén, 2015. évben is nagy sikert aratott Hajdú-Bihar megye megjelenése a Magyar értékek Napja rendezvényen. Az interaktív sátorban komádi hímzőasszonyok mutatták be a komádi hímzést, valamint a hajdúnánási szalmafonók által került népszerűsítésre az aranyszalma fonás mestersége.

 

A megyei pavilon körül vásári hangulatot teremtettek a színpadon is fellépő Anjou Lovagok. A bátrabbak megvívhattak a lovagokkal, továbbá felpróbálhatták a sisakokat, kézbe vehették a lovagi eszközöket.

  

        

A kiállítási pavilon mellett Szabó István pásztorművész, népi iparművész az ostorfonást mutatta be az érdeklődőknek, valamint csergetéssel tette színessé a rendezvényt.

              

A megyei értékeket a nádudvari fekete kerámia, a komádi hímzések, a debreceni ütőfás mézeskalácsok, a debreceni cifraszűr, a hortobágyi pásztorkalapok, a hajdúnánási szalmafonások, a pásztorcsengő, pásztorbot, ostorok, csikóbörös kulacsok képviselték.

   

A rendezvényen terményáldásra is sor került, megyénkből a szalmafonás alapanyagául szolgáló alakor búza kévéje, és a debreceni páros kolbász lett ökomenikus istentisztelet keretében megáldva. A megáldott termények, termékek a vándortérképen kerültek elhelyezésre.

 

A terményáldáshoz Hajdú-Bihar megye zászlaját egy hajdú viseletbe öltözött fiú vitte és tartotta.

  


Vissza a hírekhez