Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.

Országos hungarikum vetélkedő

Kiváló sikereket értek el a Hajdú-Bihar megyei csapatok.

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 2018. évben pályázatot írt ki nemzeti értékeink megismertetése és népszerűsítése érdekében vetélkedők szervezésére a magyarországi megyei- és a külhoni nemzetrész értéktárak számára általános és középiskolás diákok részvételével. A többkörös, Kárpát-medencei szintű vetélkedő döntőjére 2019. szeptember 19-20-án került sor Balatongyörökön, ahol a legjobb eredményt elért megyei csapatok mérték össze tudásukat.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2018. évben a fenti pályázaton 3 millió Ft támogatást nyert a „Ki mit tud az értékeinkről?” című vetélkedő megrendezésére.A megyei önkormányzat 2018/19. tanévben – a 2016/17. tanévben megvalósult vetélkedőhöz hasonlóan – több körös megyei vetélkedőt rendezett hungarikumok, és kiemelkedő nemzeti értékek tárgykörben. A vetélkedő két korcsoport részére került meghirdetésre; a megyében működő általános iskolák felső tagozatos 5-8. osztályos tanulói, valamint a középiskolák 9-12. évfolyamos tanulói részére. Mindkét korosztály esetében 4 fős csapatokkal lehetett nevezni, iskolánként akár több csapattal is. A megyei döntőbe (2019. március 19-20.) korcsoportonként 7-7 csapat jutott és vetélkedett. A döntők első helyezett csapatai jutottak tovább az országos döntőbe, ahol mindkét csapat sikeresen teljesített.

Az általános iskolások versenyén Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola csapata második helyezést ért el. Csapattagok: Jurek Zsuzsa, Kótai Kitti, Pető Boróka, Tovtin Anasztázia 9. A osztályos tanulók. Felkészítő tanáruk Kormos Attila.

A középiskolai versenyben az első helyezést nyerte el a szintén a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola csapata, melynek tagjai: Németh Péter, Zsurka Kristóf, Bartók András 11. A, Sárkány Veronika Szonja 11. D osztályos tanulók. Felkészítő tanáruk Tóth Marianna Katalin.

Az országos döntőben a nemes versengés egész nap folyt külső helyszíneken és teremben egyaránt. A szervezők változatos, érdekes feladatsorokat találtak ki, messze száműzve az unalmat, egyhangúságot. Pl. minden csapattagnak kellett kapura lőni, nyilazni, kalocsai terítőt színezni, kürtős kalácsot sütni, felismerni az ott felsorakozott összes magyar pásztor- és vadászkutyafajtát, ismerni a legfontosabb tulajdonságaikat. A gyepen felállított nemzeti értékpiramis megfelelő szintjére kellett tenni a képeket, miután felismerték őket. Ha valaki nem volt elég ügyes, sokáig bolyongott az udvaron felállított labirintusban, mert csak a megfelelő válaszok mutatták meg a kiutat. Az elméleti fordulót megelőzte egy solymászati bemutató, amely ritkán látható élőben. Az elméleti feladatsorok tartalmazták a csapat bemutatkozását, majd ezt követte a tesztsor, kép-, hang-, videofelismerés.

A szervezők igyekeztek meggyőződni arról, hogy kinek van nagyobb tudás a birtokában, ennek feltárására a változatos feladatok adtak lehetőséget.

A szép eredményhez nagy utat tett meg mindkét csapat. Rengeteg tanulás előzte meg már a megyei fordulót is: közel 140 nemzeti értékről kellett mély tudást szerezniük. A kiindulópont pedig a Hungarikum törvény, annak végrehajtási rendelete, a nemzeti értékpiramis felépítése és egyéb jogi ismeretek voltak, amelyeket a kiváló diákok elsajátítottak.

 Legyünk rájuk büszkék!

A döntő zárszavát V. Németh Zsolt mondta a versenyzőknek: „Így tekintsétek magatokat a magyar életforma védelméért felelős biztosoknak!”

Normal 0 21 false false false HU X-NONE AR-SA

A megyei önkormányzat célja az volt a verseny megrendezésével, lebonyolításával, hogy a felnövekvő nemzedék részére minél szélesebb körben megismertesse, megszerettesse a nemzeti értékeket, a fiatalok figyelmét ráirányítsa a megyei, illetve a kiemelt nemzeti értékekre, valamint a hungarikumokra. Az értékek tisztelete, az értékek iránti érdeklődés a diákok pályaválasztásánál, további életénél befolyásoló tényezőként jelentkezhet.

Az országosan elért kiváló eredmény bizonyítja, hogy a megyei önkormányzat elérte a célját, hiszen olyan csapatok képviselték megyénket, amelyek tagjai rendkívül felkészültek és elkötelezettek a nemzeti értékeink iránt.


Vissza a hírekhez