Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.

Ki mit tud az értékeinkről

Véget értek a "Ki mit tud az értékeinkről?" vetélkedő megyei döntői

A megyei döntők mindkét korosztály (általános iskolai, középiskolai) esetében azonos ütemben, de különböző feladatok megoldásával zajlottak. Azt hiszem elmondható, hogy mindkét döntő nagyon jó hangulatban telt. 

A döntők zsűrijének elnöke mindkét nap a megyei közgyűlés elnöke Pajna Zoltán volt, a zsűritagok pedig Bulcsu László a megyei közgyűlés alelnöke, Szőnyi Sándorné / Tar Károlyné volt. A középiskolás döntőn pedig Háda Attila Elemér, az Agrárminisztérium osztályvezetője is bekapcsolódott a zsűri munkájába.

A négy fős csapatok részére az első feladat egy hungarikum jelmezes bemutatása volt. Hogy mik voltak a "népszerű", többek által bemutatott hungarikumok? Puskás Ferenc életműve, a magyar huszár, a Hortobágyi Nemzeti Park - a puszta, a magyar védőnői szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer. De ezeken túl bemutatásra került még a magyar pálos rend, a Kassai-féle lovasíjász módszer a kalocsai fűszerpaprika őrlemény, az alföldi kamillavirágzat is.


A jelmezes bemutatást követően egy totót kellett a csapatoknak kitölteni, majd érzékszervi feladat következett. Az érzékszervi feladat egyik része az ízlelésre hagyatkozott. Az általános korosztály esetében tortákat kóstoltak a csapatok, ebben az esetben a Dobostorta, mint kiemelekedő nemzeti érték, valamint Oreo torta, és Eszterházy torta felismerése volt a feladat. Ezen túl 3 gyógytea (kamilla, hársfa virágzat, és menta)közül határozták meg, melyik a hungarikum. A középiskolásoknak lekváros hókiflit, csokoládés croissant, és pozsonyi kiflit, mint kiemelkedő nemzeti értéket kellett felismerni. Ezen túl 3 féle hagyma (vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma) közül határozták meg a hungarikumot.

Talán a 4. feladat volt a diákok számára a legnehezebb, ahol egy általuk kihúzott településnévhez kapcsolódóan kellett meghatározni a településnév által fémjelzett nemzeti értéket, valamint a települést megmutatni Magyarország domborzati térképén.

Az ötödik, egyben az utolsó feladat zenefelismerés volt. Az általános iskolás korosztálynak a bejátszott 3 zenerészlet a magyar népmesék rajzfilmsorozat nyitó dala, a Vuk rajzfilm zenéje, valamint a Kérem a következőt rajzfilm zenéje volt. Ezek közül az első zene volt az, amely nemzeti értékhez, mégpedig kiemelkedő nemzeti értékhez kapcsolható. A középiskolásoknak hangszerek felismerése volt a feladat, felhangzott egy zongora által játszott zene, majd tárogató és hegedű zene részletek. Ezek közül a tárogató neve mellé kellett beikszelni a hungarikum mezőt, mivel a tárogató kulturális örökség kategóriában hungarikum.

Az ötödik feladat után kialakult a csaptok összpontszáma, amely alapján meghatározásra kerültek a helyezések. A középiskolás korosztály esetében azonos pontszám alakult ki az első és második helyezett csapatok között, így villámkérdésekkel dőlt el az első és második hely. Mindkét korosztálynál a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája csapata szerezte meg az első helyet. Az általános iskolásoknál a második helyet szintén egy Kossuthos csapat, a harmadik helyet pedig a Földesről érkezett csapat nyerte el. A középiskolásoknál a második helyezett csapat a BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola csapata, a harmadik helyezett pedig a Swetits Katolikus Gimnázium csapata lett.


A döntőkön résztvevő csapatok mindegyike új tudással, élménnyel távozott. Dicséret illet minden résztvevő diákot a színvonalas felkészülésért. 

A döntők győztes csapatai részt vehetnek az Agrárminisztérium által szervezésre kerülő országos vetélkedőn, ennek időpontja, helyszíne még nem ismert.

Az általános iskolás korosztály döntőjének eredménytáblája:

  1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat eredmény 
 Örökségünk nyomában 7 11
 7
 2
 4
 31
 
 Vitéz hölgyek 913
 8
 2
 4
 36
 
 Twins 8 6 6 1 4 25 
Palimadarak 9 12 8 2 3 34 
 Kökényesi gyerekek
 8 5 6 2 4 25 
 Garabonciások 8 10 7 1 3 29 

A középiskolás korosztály döntőjének eredménytáblája:

  1. feladat
 2. feladat
 3. feladat
 4. feladat
 5. feladat
 eredmény villámkérdések
 Mag-erő 10 11 7 2 4  34 3
 Erős Pista angyalai
  8 8 7 1 4  28
 
 Fantasztikus négyes
 9 11 7 2 1 30 
 Értékőrzők 8 8 8 0 4 28 
 Hungarokomikum 7 9 6 1 1 24 
 Bosszúállók  7 9  6 1 4 27 
 Táltos 10 11 8 1 4 34 6


Vissza a hírekhez