Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Balmazújvárosi németfalusi népszokások és hagyományok

Balmazújvárosra 1765-ben telepedtek, zömében pfalzi származású németek. Bár a város egy településrészét ma is Németfalunak nevezik és Német Nemzetiségi Önkormányzata is van az itteni, magukat német származásúaknak valló lakosoknak, az elmúlt évszázadok alatt, különösen a 19. század közepétől felerősödő asszimiláció következtében az eredeti anyanyelvüket már elhagyták, viseletükben és szokásaikban is elmagyarosodtak. A leszármazók azonban máig őrzik elődeik egyik érdekes, viccesen szórakoztató népszokását a németfalusiak lakodalmas ceremóniáját, valamint a balmazújvárosi háziasszonyok több régi német ételt (például a kródumpraj – Kraut und Pray) máig hagyományosan készítenek.

A németfalusi lakodalmas ceremónia fontos része egy szórakoztató álesküvő, amelyikben álpap adja össze vicces liturgiával az álmennyasszonyt – aki egyébként férfi – az álvőlegénnyel. Másik része a mennyasszony-táncot követő ló árverés és az azt követő temetés paródiája.

A német hagyományok és népszokások megőrzését segíti, hogy 2014-ben a Balmazújvárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat felépítette a „Németfalusi közösségi házat”. A közösségi házban van népi játszóház gyermekek számára, ahol hagyományos népi játékokkal ismerkedhetnek meg.  Több teremben múzeum van, ezekben az összegyűjtött régi emléktárgyakból, hagyományos ruhákból, bútorokból, helyi képzőművészek és hobbygyűjtők alkotásaiból és gyűjteményeiből időszaki kiállítások láthatók, van egy kutatószoba, ahol a balmazújvárosi németszármazásúak családfáit, digitalizált anyakönyveit, és az itteni németség múltjára vonatkozó dokumentumokat lehet megtekinteni. A Németfalusi Közösségi Ház programjai között szerepel a hagyományos német ételek kóstolása és amatőr színjátszók által színpadra vitt „németfalusi lakodalmi szokások” bemutatása.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok