Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Hajdúnánás településszerkezete

A hajdúvárosokra jellemző kétbeltelkes vagy ólaskertes településszerkezet a történelmi katonai védelmi rendszernek köszönhető. A letelepedett népesség számára a korábbi téglaerődítés sem elegendő helyet, sem elegendő védelmet nem nyújtott, így újabb védművek építéséhez fogtak.

A város belső magjában álltak a lakóházak és az erődített templom, amelyeket árokrendszer és hajdúpalánk övezett. Utóbbi az árok mellé emelt földtöltés gerincén elhelyezett kihegyezett karókat és gerendákból álló palánkot jelentette. Ezt a belső városmagot övezték az ólaskertek, amely némi védelmi funkción túl elsősorban a mezőgazdasági tevékenység színtere volt. Később, a lakosság gyarapodásával az ólaskertek övezetei benépesültek, ezért újabb földsáncot emeltek, amelyet tövises bozóttal telepítettek be. Négy kapun át lehetett közlekedni (Szentmihály, Polgár, Dorog és Debrecen felé), amelyekre őrtornyokban strázsák vigyáztak.

Ez a négyes erődrendszer (templom, téglafal bástyákkal, hajdúpalánk, külső árok) kellő védelmet nyújtott kisebb portyázó, fosztogató csapatok ellen. Legtovább fennmaradt része a tégla erődfal volt, amelyet 1867-ben bontottak el. Az egykori védelmi rendszer emlékét a város körgyűrűs utcaszerkezete máig megőrizte.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok

Források

Patai István: Napváros