Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Agrár- és Élelmiszergazdaság kategória

A Hajdú Gabona zRt. csikós motívumú lisztcsaládja, az ún. Hajdú lisztek és lisztes korpatermékek

A Hajdú Gabona zRt. csikós motívummal ellátott lisztcsaládja nemcsak Hajdú-Bihar, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, sőt a környező romániai megyék piacán is megjelenő termék. Az a háziasszony, aki egyszer találkozott vele, és a felhasználása során elégedett volt a Hajdú liszttel, a későbbiekben keresi ezt a terméket. Az 1990-es évek elejére tehető a csikós logó megjelenése, amely szimbolizálja a hajdúsági, a hortobágyi jelleget. A lisztet előállító malom a Bizottság által korábban tárgyalt, Hajdúnánás településen lévő ún. Csiha malom, valamint a berettyóújfalui malom.

A Hajdú lisztcsalád számos hazai és nemzetközi díjjal dicsekedhet. Az 1862-es Londoni Világkiállításon a debreceni István malom lisztje nyerte el az összes lisztkategóriás díjat. A Hajdú Gabona zRt. ezt a hagyományt viszi tovább, garantálva ma is a XIX. századi világszínvonalú lisztminőséget.

A malmok mindig több fajta búza keverékét őrlik, a piacot mindig pihent liszttel szolgálják ki. A lisztnél és a korpánál is minőségi előállításra törekednek, a búzát nem „erőszakolják meg”, a kiőrlés végső aránya 78% lisztes termék, 22% korpa. Így tudják biztosítani a termékek folyamatos jó minőségét. Az állati kártevők kivédésére mindkét malomban peteroncsoló centrifugát alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy centrifugálással megzápítják a petét, tehát a lisztekben nem kel életre a zsizsik, a háziasszonyok rémálma.

A Hajdú Gabona zRt. képes gyorsan reagálni a piac változásaira, amely nagyon fontos a termékek polcon maradásához.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok

Források

Burzán János: A Hajdúnánási Malom rekonstrukciója (Hajdúnánás, 2005.)

A hajdúnánási Csiha Malom története (Helytörténeti gyűjtemény, Móricz Pál Városi Könyvtár, hajdúnánás)

A búzatermesztés kézikönyve (Bp., 1987. Mezőgazdasági Kiadó)

Gabonaipari Kézikönyv (Bp., 1971. Mezőgazdasági Kiadó)