Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Szűrrátét

Az 1870-es évektől kezdődően Nagyvárad térségéből kiindulva a szűrők díszítéseként vált ismertté az ún. rátétes vagy applikált díszítési technika. Elnevezése elárulja a díszítés módját, ami nem más, mint a szűr színétől többségében eltérő színű posztóanyag, vagy filc varrógéppel való felvarrása a szűrökre. A gépelés során kialakított díszítményeket – posztóvirágokat, leveleket, bogyókat stb. – a mintáknak megfelelően ollóval utólagosan vágják ki, a bihari térségben jellegzetes cakkos formában megjelenítve.
A bihari térségben ismertté vált rátétdíszítés főbb jellegzetessége az, hogy a mesteremberek a díszítendő felület minden apró részletét ékszerszerű művességgel igyekeznek megmunkálni, a legkisebb helyet is megtöltik cakkosra vagdalt mintával úgy, hogy azok szabályos kompozíciós rendet alkotnak. Az applikált díszű bihari szűrök legkedveltebb díszítőmotívuma a csipkézett szélű szegfű, a szegfűk közötti teret különböző formájú levelek (trapéz, kehely) töltik ki, ritkább a rozetta, s megtaláljuk a címermotívumot is.
A szűrrátétes díszítési technika csak erre a térségre jellemző, cakkos megformálása egy olyan örökség, melyet tovább kell vinni és tovább éltetni. 

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok