Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Hortobágyi Csillagoségbolt-park

Napjainkban egyre kevesebb helyről élvezhető zavartalanul a csillagos égbolt látványa. Ez nemcsak esztétikai, hanem ökológia probléma is, hiszen az élővilágot fokozódó mértékben zavarja a fényszennyezés.

Ahhoz, hogy megőrizzenek olyan szigeteket, ahonnan láthatóak az égbolt csodái akár szabad szemmel is, ahol az élővilág háborítatlansága, az éjszakai természetes tájkép védelme biztosítható, az International Dark-sky Association (IDA) éjszakai természetvédelmi programot indított. Az IDA több nemzetközi szervezettel (UNESCO, IUCN) együttműködve, alapos helyzetelemzést és egy szakértői testület értékelését követően adja ki ezeket a diplomákat. Jelenleg - 2014-ben - 38 ilyen „nemzetközi sötét égbolt helyszín” van Földünkön, (8 „közösség”, 21 „park”, és 9 „rezervátum” kategóriában).

Az elmúlt évtizedekben rohamos csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések növekedésével a szükségesen túl, a fölösleges fénykibocsátás is növekszik. Nagyon sok faj él a természetben – például rovarok, kétéltűek, madarak, denevérek - amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény, s ezzel nemcsak egyes fajok léte kerül veszélybe, de a tápláléklánc és ezzel az egész ökoszisztéma is károsodik.

Mindazon túl, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, az új generációk úgy nőnek fel, hogy nem ismerik az égbolt szépségeit, pl. a Tejutat vagy a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének része, az éjszakai égbolt látványát is meg kell óvni a jövő nemzedékei számára.

A Hortobágy az Alföld természeti értékekben kiemelkedően gazdag tája, 1973-ban itt hozták létre Magyarország első nemzeti parkját. Azóta a Hortobágyi Nemzeti Park a Világörökségi helyszín címet is megkapta, mint az ember és a természet harmonikus együttélésének kimagasló példája.  Az ősi pásztorkultúra fontos eleme a csillagos égbolt ismerete. Az éjszakai égbolt látványa itt még ma is zavaró fények nélkül élvezhető, a háborítatlan éjszakai környezet a terület természetességének fontos eleme. Ennek védelmére jött létre 2011-ben hazánk második csillagoségbolt-parkja.

A park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható. Derült nyári éjjeleken a Tejút derengése jelent meghatározó látványt, tavasszal naplemente után illetve őszi hajnalokon napkelte előtt megpillantható a bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény.

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő, természetes területe, háborítatlan éjszakai környezettel, ahol az éjszakai égbolt zavaró fények nélkül élvezhető. Az éjszakai égbolt minősége a nemzeti park tájképi értékeinek fontos részét képezi, ökológiai állapotát befolyásolja és egyúttal az itt létrehozott, ezüst minősítésű csillagoségbolt-park alapja.

Erre a látványra építve a HNP Igazgatósága rendszeresen szervez alkonyati madármegfigyeléssel egybekötött éjszakai csillagnéző túrákat.

                http://www.darksky.org/

                http://hortobagy.csillagpark.hu/

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok

Források

http://www.darksky.org/

http://hortobagy.csillagpark.hu/