Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

A debreceni páros kolbász

A debreceni páros kolbász évszázados hagyományon alapuló, marha és sertéshús továbbá sertésszalonna felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, füstöléssel készült termék. Az eredeti debreceni páros kolbász kifejezetten házi termék volt, ezért a húsok arányaiban, fűszerezésében nem volt mindenütt mindig egyforma. Ízesítését a fűszerezés egyedi jellege miatt sokféle tényező befolyásolja. A XIX. század második felétől például a jó minőségű fűszerpaprika is elmaradhatatlan része lett a receptúrának.

A debreceni páros kolbász 30-32 mm átmérőjű, pározott és 120-140 mm hosszú. Burkolata tiszta, sérüléstől, folytonossági hiányoktól mentes, nem penészes, a töltelékhez jól tapad, színe élénkpiros, áttetszenek rajta a szalonna és hússzemcsék. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, zamatos, különleges termék. A metszéslapon márványos, paprikától élénkpirosra színezett, 6-8 mm nagyságú hússzemcsék és fehér, illetve paprikától narancsvörösre színezett, ugyancsak 6-8 mm nagyságú szalonnaszemcsék láthatók húsmasszába ágyazva, egyenletes elosztásban. Kellemesen füstölt, fűszeres illatú, íze harmonikus.

A páros kolbász négy változata ismert:

?          Tradicionális változat: 100 százalék marhahúsból készült kolbász

?          Kóser változat: Kóser eljárással vágott marha, vagy marha- és bárány húsból készült kolbász

?          Standard változat: Kb. 30 százalék marha és 70 százalék hússertés vagy mangalica húsból készült kolbász

?          Prémium változat: 100 százalék hússertés vagy mangalica húsból készült kolbász.

A debreceni páros kolbász több évszázados múltra tekint vissza, a cívis közösség gazdálkodásából, sajátos társadalmi viszonyaiból fakadóan egyszerre közösségi, kulturális és gasztronómiai termék. A helyi közösség tagjain túl a debreceni nagyvásárok sokadalmának és a Hanza-városoktól Anatóliáig terjedő vonzerejének köszönhetően évszázadok folyamán százezrek ismerhették meg és vitték jóhírét a kolbásznak, a debreceni állattenyésztésnek, a mészáros-hentes mesterek szaktudásának és egészében a mögötte álló városnak.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok