Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Szilveszteri csergetés Hajdúszoboszlón

A szilveszteri csergetés Hajdúszoboszló legrégebbi, ma is élő szokáshagyománya. Tulajdonképpen egy zajkeltő felvonulás, melyet szilveszter este rendeznek a város főterén. A szokás korábban a pásztorok hagyománykörébe tartozott, bajelhárító, bőség- és szerencsekívánó jellegű volt. Az ostorpattogtatás a gonosz erőket hivatott elűzni. Eredetmagyarázó mondája szerint a csergetés a hajdúk török feletti győzelmére is emlékeztet. A monda szerint a hajdúk szilveszter napján csaptak össze a törökökkel. A törökök elűzésében szerepe volt a zajkeltésnek, az ostorpattogtatásnak, kolompolásnak is. Erre emlékezve Hajdúszoboszlón évről évre megtartják a szilveszteri csergetést, amely újabban hagyományőrző pásztorfelvonulással, tűzijátékkal és koncertekkel egészül ki.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok

Források

- Ujváry Zoltán: Hajdúszoboszló népélete. In: Dankó Imre (szerk.): Hajdúszoboszló monográfiája. Hajdúszoboszló, 1975. 533-598.p.

- Kovács László Erik: A csergetés, mint szellemi kulturális örökség. In: Bihari-Horváth László (szerk.): A Bocskai István Múzeum Évkönyve I. Hajdúszoboszló, 2014. 95-106.p.

- www.hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek