Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Hortobágyi Hídi vásár

Debrecen városa a nagy kereskedelmi utak kereszteződésénél hamar jelentős vásározó hellyé vált. A pusztai vásár keletkezése az idők homályába vész. A Tiszántúl jelentős vásárává a vasút megépítését követően vált, amikor 1892-ben hivatalosan is engedélyezték évi kétszeri megtartását, szabályozták működését és a híd mellett nem kis költséggel a vásárteret is kialakították.

A két világháború között fellendült kereskedelem kikényszerítette, hogy Debrecen városa 1931-ben, Hortobágyon újra két országos állatvásár megtartására kapjon jogosítványt. A második világháború végletesen szétzilálja az állatállományt, az azt követő időszak gyökeresen átalakítja a tulajdonviszonyokat, a jószágtartás és a legelőgazdálkodás körülményeit. A hídi vásár elsorvadt, majd megszűnt.

A Hortobágyi Intézőbizottság kezdeményezésére a hídi vásárt a második világháborút követően 1965 óta újra évről évre megtartják. Sokat változott arculata, mára elsősorban kirakodó vásár, állatvásárt már nem tartanak. Állandóságát sokadalma adja. Debrecenből és a környék településeiről ma is kígyózó kocsisorok hozzák a vásárba vágyó népet.

A régi vásárok hangulatát Jókai Mór, Kuthy Lajos, Móricz Pál, Móricz Zsigmond, Szép Ernő, Veres Péter írásai és Oláh Gábor, Gulyás Pál, Illyés Gyula, Gellért Sándor versei tükrözik. Móricz Zsigmond 1934-ben írt „Komor ló” című novellájának megfilmesítésével, a filmszalag is megőrizte a vásár forgatagát.

A Hortobágyi hídi vásár Debrecen és Hortobágy több évszázados szoros kapcsolatát megidéző kultúrtörténeti és turisztikai esemény. Jelenleg is Hajdú- Bihar megye legnagyobb múltú és leglátogatottabb kirakodó- és kézműves vására. 

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok