Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Hajdúszoboszlói gyógyvíz

1925. október 25-én kezdődtek Pávai Vajna Ferenc geológus szénhidrogén kutatásai. Egy év múlva a Faller Gusztáv okleveles bányamérnök által lemélyített Hajdúszoboszló I. számú városi mélyfúrásból, 1090,87 méter mélyről 73 ° C-os jódos, sós víz tört a felszínre gáz kíséretében. Ekkor még nem volt ismeretes a víz összetétele, s különösen az emberi egészségre gyakorolt eseteleges gyógyhatása sem. A lakosság az elfolyó árkokban összegyűlt gőzölgő vízben fokozatosan tapasztalta ki a víz jótékony hatását. A későbbi vizsgálatok során megállapították, hogy a víz jellegét tekintve jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos termálvíz. Tartalmaz még bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom formájában.

Dr. Dalmady Zoltán balneológus szerint a hajdúszoboszlói vizek töménységükben és összetételükben közel állnak az emberi szövetnedvek összetételéhez, a gyógyvíz konyhasótartalmánál fogva körülbelül ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető. Az 1926-ban végzett első vizsgálat literenként 5000 mg ásványianyag-tartalmat állapított meg, és pontosan ekkor valószínűsítették azt is, hogy gyógyvíznek minősíthető a feltörő víz.

A lakosság számára 1927-ben hoztak létre fövenyfürdőt, majd egy évvel később a legelső kiépített medencéket is átadták. Az egyik medence a strandolók, a másik a gyógyulni vágyók igényeit elégítette ki, később elkészült a hévizes kádfürdő is. A belügyminiszter 1934-ben a fürdőt gyógyfürdővé nyilvánította. 1935-ben elkezdődött a gyógyintézeti rész kiépítése, rendelővel, inhalatóriummal, két fedett termál medencével. 1937-ben épült meg a hullám medence, s ekkortájt engedélyezték a gyógy- és ásványvíz megnevezést is. 1939-ben csónakázótavat létesítettek, 1941-ben a kádfürdő épületét, 1942-ben pedig a pezsgőfürdőt adták át rendeltetésének, és természetesen a fürdő nagyközönségének. A II. világháború után egészen 1960-ig nem történt fejlesztés, a fürdőt csupán súlyfürdővel és 600 személyes vállfás öltözővel bővítették. Ebben az időszakban épült a Béke Gyógyüdülő.

A nagyobb fejlesztések 1991 után indultak, amikor az önkormányzat lett a fürdő többségi tulajdonosa. 1992-ben átadták az Árpád Uszodát, a kilencvenes évek derekán megkezdődött az ásványvíz-palackozás, megnyílt a cég saját utazási irodája és saját kempinget építettek. 2000-ben Magyarországon elsőként létesült vízi szórakoztató központ, az Aquapark, majd 2010-ben átadták az Aqua-Palace fedett élményfürdőt.

A bizonyított gyógyhatások és a folyamatos fejlesztések következtében Hajdúszoboszló nemzetközi szinten is elismert gyógyhellyé vált.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok