Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Egészség és Életmód kategória

Hajdúnánási gyógyvíz

Hajdúnánás városa Hajdúszoboszló és Debrecen mellett Hajdú-Bihar megye harmadik legnagyobb fürdővárosa.  Hajdúnánás legfontosabb turisztikai vonzóereje a Gyógyfürdő, amely szép, ápolt környezetben és sokszínű szolgáltatásokkal várja az ide látogató vendégeket.
Már az 1930-as években megállapították, hogy a város területe alatt gazdag hévízkincs rejtőzik, de csak az 1950-es évek végén nyílt lehetőség a kiaknázására. A fúrások nyomán 1958. november 5-én felszínre törő vizet egy - már meglévő Csónakázó tóba - vezették és itt fürödtek mindaddig, amíg az új strand meg nem épült.   Az 1962. július 15-én megnyitott strand (Városi Fürdő) létét az 1019 m mélyről feltörő 67 C fokos gyógyvíznek köszönheti. A föld mélyéből feltörő, nagy sókoncentrációjú nátrium-kloridos, jódos-brómos ásványvizet 1989-ben nyilvánították gyógyvízzé. E gyógyvíz elsősorban ízületi, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas. A gyógyvíz ezen tulajdonságát kihasználva létrehozták az Aranyszalma Gyógycentrumot, egy új gyógyászati, egészségturisztikai központot, ami megfelel a kor gyógyászati és technikai követelményeinek, és a közelmúltban megkapta a regionális gyógyfürdő címet.

A strand 14 hektáros területe csendes, árnyas parkosított zöld területeivel kedvenc helye a pihenésre, gyógyulásra vágyóknak. Egy feszített víztükrű úszómedence, egy pancsolómedence, két tanmedence csúszdákkal és két gyógymedence nyújt felfrissülést vagy éppen élményteli perceket.

A gyógyfürdő a Bocskai korona fizetőeszköz egyik elfogadóhelye.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok