Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Bocskai-korona másolata

 Bocskai István magyarországi katonai sikereiért 1605. november 11-12-én a török szultántól színarany koronát kapott, amellyel Magyarország királyi méltóságának ismerték el. Ezt a koronát azonban Bocskai soha nem tekintette a Szent Koronával azonos értékűnek, így királynak sem tartotta magát. A korona Bocskai haláláig (1606. december végéig) Kassán volt, a fejedelmi udvarban. Ezt követően Homonnai Drugeth Bálinthoz, a hajdú hadak főkapitányához került, akit Bocskai egyébként utódjául jelölt ki. A korona a magyar országgyűlés fennhatósága alá került, amely 1610 tavaszán kiszolgáltatta a magyar királynak, egyben osztrák császárnak. Azóta a korona nem hagyta el egyetlen pillanatra sem az egykori osztrák császári kincstárat. Hazahozatalát először a hajdúk kezdeményezték. Trianon után került ismét az érdeklődés középpontjába, amikor a románok igényelték, hogy az ezzel történő koronázással legalizálják hatalmukat Erdély felett.

A magyar kormány soha nem mondott le erről a műkincsről, a hajdúk pedig az egész országra kiterjedő mozgalmat indítottak hazahozatalára. Sikertelenül. Legutóbb a Bocskai-szabadságharc 400. évfordulójának keretében került ismét szóba a korona hazahozatala, legalább egy kiállításra.

A korona visszaszerzésének kudarcai miatt a hajdúnánási múzeum munkatársai elhatározták, hogy elkészítik a korona hasonmását. A hasonmás mérete megegyezik az eredetiével. A munka 2014 január első napjaiban kezdődött, s a korona fél év múltán foglalta el helyét a múzeum előcsarnokának üvegburája alatt. Készítői: Nagy Ágnes, Molnár Andrásné, Domán László, Buczkó József. A korona anyaga aranyozott plasztik, a rajta lévő ékkövek féldrágakövek és díszkövek, valamint tenyésztett gyöngyök, amelyeket négy drágakövekkel kereskedő cég biztosított számukra támogatásként.

Mivel az eredeti műtárgy egyetlen győztes szabadságharcunk szimbóluma, s egyben a hajdúk szabadságküzdelmeinek jelképe is, amíg az eredeti műtárgy haza nem kerül, készítői ezzel szeretnék szemléltetni a korona jelentőségét. Céljuk, hogy a városban jelen legyen minden olyan eseményen, ahol a hajdú múltról van szó, ezzel erősítve a hajdú identitást.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok