Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Hajdúböszörmény csónak alakú fejfái a Nyugati temetőben

A XIX. század jellegzetes hajdúböszörményi sírjelei a csónak alakú fejfák. Protestáns temetőkben nyugvó elhunytak jelölésére szolgált a fából faragott, bárdolt fejfa, amely méretével, díszítésével, formájával utalt az elhunyt korára, nemére és vagyoni helyzetére. A hajdúböszörményi fejfák a magyar fejfatípusok sorában a csónak alakú fejfák közé tartoznak. A fejfa plasztikusan zárt, de nem oszlopszerű formája három fő részre tagolódik. A fejrész három oldalon csapott, amely az elhunyt nemére utaló csúcsdíszben végződik. A fejrészt az oszlopos törzstől a főnézeten eresz választja el, amelynek praktikus funkciója az, hogy a törzsön lévő tábla feliratát megvédje a csapadéktól.

A Nyugati temető csónak alakú fejfás parcella területén a XIX. században, az 1830-as évektől az 1880-as évekig temetkeztek. Innen kerültek elő a korabeli helyi festőasztalosok által készített színes virágozással díszített koporsók is. Ez az utolsó olyan temetői parcella, amelyben a régi temetkezési rend fedezhető fel.

A padmalyos temetkezési forma határozta meg a sírok elhelyezkedését, egymáshoz viszonyított helyzetét. Mivel a koporsó nem a ténylegesen kiásott sírba, hanem annak a végébe mélytett üregbe került, a sorok elhelyezkedése is sajátos formát mutat. A sírok nem egymás mögött következnek, hanem a rákövetkező sor sírhelyei mindig az előző sor közére kerülnek. A sírok kelet-nyugat tájolásúak. A fejfa minden esetben a halott feje fölé került, nem függőlegesen ásták be, hanem kissé előre döntve.

A temetőművészet, ilyen egységesen megmaradt része hazánkban egyedül álló. Szatmárcseke temetője után nem túlzás azt állítani, hogy a hagyományos temetkezési forma emlékei a böszörményi sírkertben lelhető fel. 

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok