Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

A debreceni cifraszűr

A földig érő, vállra vetett köpönyegszerű ruhadarabot az ősmagyarság minden rétege viselte a földművestől a fejedelemig, de legszélesebb körben a birtokos magyar parasztok között elterjedt népviselet volt a XIX. században.

Szűrszabók készítették, anyaga vastag posztó, melybe gyapjúszálat és növényi rostokat is belesűrítettek. A cifraszűr küllemének változása – ahogyan a XVIII. század közepéig mindennapos, dísztelen viselet a XIX. századra egyre díszítettebbé vált, majd a század végén már csak ünnepi viseletként használták – méltón reprezentálja a magyar népi díszítőművészet stílus korszakainak változásait. Legelterjedtebb az Alföldön volt, ahol a kunsági, a debreceni és a bihari cifraszűrök, az északibb részeken a hevesi, valamint a dunántúli és a kalotaszegi cifraszűrök a legismertebbek.

A cifraszűröket díszítési módjuk különbözteti meg vidékenként. Különösen híresek voltak a debreceni szűrszabók készítményei, amelyek kiemelkedtek a környéken készített hasonlóan míves darabok közül.

Míg a környező bihari települések szűrjeinek alapszíne a sötét barnás illetve fekete, egyedül a debreceni fehér, rajta pedig a piros és zöld árnyalataiból összeállított hímzett motívumok. A két díszítőtechnika - a hímzés és a rátétes díszítés éppen megyénk területén találkozott. Az alföldi hímzett szűr és a bihari posztórátétes cifraszűr díszítettsége az ujj alatti részt alkotó aszajon, az elején és a galléron mutatkozik meg leggazdagabban. Az itt megjelenő díszítmények alkalmasak arra, hogy más textiles emlékeket is ellássanak ezzel a díszítéssel. Ez történik napjainkban, a mai szűrhímzést készítők így tudják felújítani ezt a színpompás díszítést.

Az ősi alapanyagból készült debreceni cifraszűr díszítése az 1800-as évek elején kezdődhetett, s más vidékektől eltérően itt a nők hímezték. Mellén szíjcsat tartotta össze a viseletet, melyet a szintén hírneves debreceni szíjgyártók készítettek zöld szironnyal. Szintén egyediségét hangsúlyozza a hímzett nagy aszajfolt.

A cifraszűr a XX. század elején kikerült a férfi ünnepi viseletből, a mesterség megszűnt.

Sajátos, egyedi motívumkincsének napjainkban jeles művelőit találhatjuk a város népművészei között, akik méltó utódai az elmúlt századok nagyhírű mestereinek.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok