Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

„Emléktölgy a Kelenc mentén”

Kelet-Magyarország egyik legszebb, több, mint kétszáz esztendős kocsányos tölgyfája (Quercus robur) hatalmas törzsével uralja a hadházi Nagyerdő kelenci részét. (Ezen a területen egy nagyobb tisztás lehetett, erre utal a nép nyelvéből a mára már teljesen kihalt kelenc kifejezés, ami méhtartóállást, méhest jelentett.)

Magassága 36 méterre tehető. Mellmagaságban a törzsének körmérete 10 cm híján eléri a 4 métert. Valamikor ezt a vidéket tölgyerdők uralták. Ennek a régi erdőségnek maradványa ez az egyenes törzsű, tekintélyes korú és méretű kocsányos tölgy.

A századforduló után az akkori Erdőbirtokosság ezen a környéken jelentős fakitermelést végzett, így az öreg tölgyerdő fáit egyre-másra váltották fel az újabb telepítések. Komor Sándor, az erdőbirtokosság akkori pénztárnoka az 1900-as évek elején ezt a különlegesen szép fát nem engedte kivágni, hanem saját pénzén megvásárolta, és meghagyta élő emléknek az utókor számára. Innen kapta az Emléktölgy nevet. Ma a megye egyik legszebb védett tölgyfája.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok

Források

Hajdúhadház egykor és ma (Szerk.: Hadházy Jenő; Élmény ’94 Bt. Hajdúhadház, 2005.)

Hajdúhadház múltja és jelene  (Szerk.: Komoróczy György; Gyula, 1972.)

É.Kiss Sándor: Hajdúhadház helynevei (In.: Déri Múzeum Évkönyve 1967, 495-544. oldal)

Nagy Sándor: Hajdúhadház története (Törekvés Nyomda, Hajdúhadház, 1928.)