Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Hajdúböszörmény, Bocskai téri református templom opus 400-as Angster orgonája

A Hajdúböszörmény, Bocskai téri református templomban több, mint 200 éve kíséri orgona az istentiszteleteket. Az első orgonát egy nagyváradi mester építette 1808-ban, a másodikat az 1881-83 között Országh Sándor. Ez utóbbit építette át 1902-ben „Angster józsef és Fia” pécsi orgonaépítő cég, és készített egy a korra jellemző monumentális, romantikus hangzású orgonát. Ez az új hangszer már a templom főbejárata feletti karzaton kapott helyet, elfoglalva annak szinte egész légterét.

Az orgonát 1903-ban adta át Angster József az Egyházközségnek. Korának megcsodált, az Angster-cég addigi legnagyobb pneumatikus traktúrával, késő romantikus stílusban megépített orgonája volt. Ma is a Magyar Református Egyház legnagyobb Angster-orgonája. Sípanyaga a kor jellegzetességeit híven tükrözi, megszólalásának tónusa különlegesen szép. II. manuáljának szélládája ipartörténeti ritkaság.

Különlegessége még, hogy a mester 3 különböző szélláda típust épített ebbe az orgonába. Az első manuálba és a pedálműbe kúpládát, a második manuálba fekvő tasni-, a harmadik manuálba álló tasniládát. Így érte el, hogy a sípokhoz a nekik éppen megfelelő sebességű levegő érkezzen.

Angster József ekkor már 68 éves, túl van több száz orgona építésén, egy franciaországi tanulmányúton, és ennek a hatalmas tudásnak, tapasztalatnak a birtokában kezd hozzá a 3 manuálos, pedálművel ellátott, 47 regiszteres orgona megépítéséhez. Két fia, Emil és Oszkár már évek óta édesapjuk mellett dolgoznak. Az ő javaslatukra változtat az apa az addig alkalmazott mechanikus szerkezeten, és már ezen orgonán is a szélládákból ólomcsöveken vezeti a nagy nyomású levegőt a sípokhoz. A két generáció tudása legjavát adva, együtt építi az opus 400-ast.

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok

Források

Az indokolásban felsorolt szakvélemények.