Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 54.
Megyei értékek

Polgári csapásolás

A Felső-Tisza-vidék egyik legfontosabb tánctípusa a verbunk, mely még a magyar verbunk, magyar szóló, csárdás egyedül, csapásolás neveket is viseli. Ez a tánc még a két világháború között is sok helyt a tánckezdés funkcióját viselte. A táncciklus kezdetén a férfiak a banda előtt csoportozva karéjban kezdték meg a táncot. Ez azonban nem volt kötött, mindenki szabadon járta a maga motívumait. A kötött karéjformával Tiszapolgáron találkozunk.

A polgári csapásolás a magyar verbunk táncok egyedülálló, sajátos formája.

 A polgári csapásolásról Gönyei (Ébner) Sándor 1927-ben készítette az első magyar néptánc filmfelvételt. A polgári csapásolást az MTA Zenetudományi Intézetének néptán-adatbázisa is tartalmazza, 1957.04.27-én gyűjtötte Halmosi István, Jakab Ilona, Martin György, Pesovár Ernő és Pesovár Ferenc. a néptánc adatbázis leírása szerint tánctípusa verbunk, tánc altípusa körverbunk, táncdialektika Felső-Tisza-vidéki.

 A Hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes 60 éves évfordulójára összeállított anyag tartalmazza, hogy megyénk legrégebbi – 1957-ben észült. táncfelvétele a polgári csapásolás.

1974 szeptemberében a vajai kastély kertjében Martin György vezetésével forgatták a Magyarországi néptáncok című filmet, amit a Magyar Televízióban is bemutattak. A filmben az egykori Polgári Gyöngyösbokréta hét, s akkor már 50-60-as éveiben járó férfi táncosa a polgári csapásolással szereptelt.

a polgári csapásolást, mint férfi verbunkot az 1930-1940-es években a Gyöngyösbokréta mozgalom keretében a Polgári Gyöngyösbokréta táncosai, név szerint: Tanyi László, Tanyi Jánso, Tardi József, C.Tóth István, Polonkai István, Borsos József, Horváth József, Görömbei Balázs, Polonkai Gyula Szabó István, Tanyi Bertalan, Simon István a budapesti Szent István-napi országos találkozóban több alkalommal is nagy sikerrel mutatták be. Közülük többen alaptói lettekk az 1974-ben alakult Polgári Népi Együttes hagyományőrző néptánc csoportjának, s fiatal táncosokkal kiegészülve a „polgári lakodalmas” és a „polgári fonó” című műsoraikban közel egy évtizeden át, 1983-ig élőben is megőrizték a nemes tánchagyományt. A polgári csapásolást jelenleg is repertoáron tartja több néptáncegyüttes az Újtikosi Borockás Néptáncegyüttes, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, és Igrice Néptánccsoport.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó dokumentumok

Források

Martin György: Magyar tánctípusok és dialektusok

Lányi Ágoston - Martin György - Pesovár Ernő: A körverbunk