ma:
holnap:
Kölcsey emlékház, Álmosd
Hajdúnánási gyógyfürdő
Vekeri-tó
Hortobágyi Hídi vásár
Atalanta lepke fűzbarkán
Herpályi templomrom
Bojt tájház
Hortobágyi kilenclyukú híd
Kapitális fogás Látóképen
Káposztás Napok
Vadászat Berettyóújfalu térségében
Nádudvari fekete kerámia
Skip Navigation Links
További hírek innen: Események, rendezvények
2019.09.20
Örökségünk és jövőnk: gasztronómiai értékek a megye fejlesztési célkitűzéseiben
Sikeres nemzetközi találkozó keretében ismerhették meg az EUREGA projekt európai partnerintézményeinek képviselői megyénk gasztronómiai örökségét, közösen áttekintve annak fejlesztésekben betöltött jelenlegi és jövőbeni szerepét.

A második éve futó, az Interreg Europe Program és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló pályázat fókuszában a gasztronómia, mint kulturális örökség áll. A nemzetközi partnerségben zajló munka lassan utolsó fázisához ér: feltárva az egyes régiók lehetőségeit és megismerve az egyes problémák megoldásában Európa szerte alkalmazott jó gyakorlatokat, a feladat most egy olyan megyei akcióterv elkészítése, mely jelentős segítséget nyújthat a gasztronómia és a kapcsolódó ágazatok, tématerületek (oktatás, fenntartható turizmus, egészséges táplálkozás és életmód, helyi vállalkozások támogatása, városi és vidéki térségek kapcsolatának erősítése) fejlesztésben betöltött szerepének megerősítésére.

2019. szeptember 17-19. között a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szervezésében került megrendezésre a projekt soron következő nemzetközi ülése. A holland, görög, ír, finn, spanyol és román szakemberek a szűk körű tanácskozások mellett egész napos szakmai látogatást tettek a Derecskei Almáskertben is, ahol a Bold Agro Kft. történetét megismerve nyerhettek betekintést Magyarország Legszebb Birtokának mindennapjaiba, szerteágazó tevékenységeibe és sikeres működésük kulcsterületeibe. A közös munkát hatékonyan segítette a megyei szakértői csoport tagjainak részvétele is.

A találkozó derecskei ülésnapját Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke, illetve Szabó Imre, a Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója nyitották meg.

A résztvevők a három nap során megízlelhették számos helyi termelő termékpalettáját, de a pallagi Spájz által megismerhették egy fiatal csapat újító és környezetbarát kezdeményezését is.

A projektmunka tovább folytatódik; a következő, görögországi találkozó tematikája a fenntartható turizmus köré épül majd.